V sklopu tedna, ki je potekal od 11. do 15. novembra smo v vrtcu Sončnica mnogo doživeli, novega spoznali ter predvsem širili svoja kulinarična obzorja. Vse se je seveda vrtelo okoli rdeče niti – hrane; pa ne katere koli, temveč tradicionalne slovenske hrane, torej hrane, ki se jo na več desetletij star način še vedno prideluje na ozemlju, kjer so z njo trebušček polnili že naši predniki.

V ponedeljek smo se tako odpravili na ogled kmetije Pr’ Špan, kjer so otroci aktivno sodelovali pri krmi živine in perutnine, razložen pa jim je bil tudi postopek pridobivanja mlečnih izdelkov. V torek nas je toplo sprejel čebelar Stojan, ki se je zelo potrudil, da bi otroci karseda dobro razumeli zapleten postopek pridobitve medu. Knjižničarka Tanja Korošec je pripravila nadvse zanimivo dejavnost, prepleteno z ugankami, plesom in književnostjo. Umetnostno pa smo se udejstvovali tudi z risanjem tihožitja najbolj prepoznavnih tradicionalno pridobljenih izdelkov. Šli smo še korak naprej in v četrtek dva izmed teh izdelkov pripravili kar sami. Spekli smo si kruh in iz sladke smetane pridobili maslo. Mmmm, po sveže pečenem kruhu je dišalo po celem vrtcu in komaj smo čakali, da lahko preizkusimo še maslo. To se je zgodilo v petek, ko smo si za vrhunec tedna privoščili slovenski tradicionalni zajtrk. Pa ne le mi; z domačim medom, maslom in kruhom, sladkim jabolkom ter zvrhano skodelico domačega mleka se pocrkljajo na vseh šolah in vrtcih v Sloveniji enkrat letno na določen dan v mesecu novembru. Izdelki ponujeni otrokom so lokalne pridelave ter pridobljeni na kmetijah z Eko certifikatom, v našem primeru so to bili: Mlekarna Kele & Kele, Pekarna Blatnik, čebelarstvo Pislak Bali ter sadjarstvo Karlovček. Zadovoljstvo otrok je jasno razvidno tudi iz priloženih fotografij. Vabljeni k ogledu!

Dostopnost